Breng meer muziek in de zorg



Wat doet vivendi?
Stichting Vivendi wilt de dagelijkse kwaliteit van leven verbeteren
van ouderen en ouderen met dementie door middel van muziek.
Dit doen wij hoofdzakelijk door het brengen van nostalgisch muziektheater in zorginstellingen. Maar om het muziekgeluk in leven te houden bieden we ook workshops aan.
De voorstellingen zijn op maat gemaakt; niet te snel en niet te lang. Onze acteurs zijn getraind in het maken van contact, zelfs van een afstand. Met hun open en positieve houding zijn ze makkelijk te benaderen. Tijdens het zingen maken ze oogcontact en voelen precies aan wie er behoefte heeft aan een onderonsje, een dansje, een knipoog of een knuffel.
Met muziek, humor, herkenning en contact zorgen we dat de stress, angst of onrust even verdwijnen en dat iemand zich weer zichzelf voelt. Maar ook wanneer mensen samen genieten van een voorstelling en samen mee zingen geeft dat een enorm gevoel van saamhorigheid. Kijk maar naar het zingen van sinterklaasliedjes of in het voetbalstadion.
De voorstellingen zijn een feest der herkenning.
Wanneer je samen zingt, deel je het gevoel en verdwijnt de eenzaamheid.
De stoffen die bijdragen aan social bonding tijdens het zingen zijn endorfine, dopamine en serotonine.
Endorfine staat ook bekend om het snelst werkende
anti-stress hormoon, omdat het binnen één minuut een stress-reactie kan stilleggen.
​
​
​
​
​
​
Het positieve effect van muziek op deze doelgroep is bekend, maar zorgverleners weten vaak niet hoe ze deze muzikale schatten kunnen vinden en hoe ze te gebruiken.
​
Met de workshops onderzoeken we hoe het is om zorgbehoevend te zijn, we behandele achterliggende theorie en handige tools om snel de juiste muziek te gebruiken in de zorg. Wanneer je deze waardevolle muzikale triggers weet te vinden, kan je ze inzetten om ouderen gedurende elke dag te stimuleren.
​